Samen op weg naar duurzaam

  • June 2019

Inspiratie vind je op de gekste plekken. Sommige mensen doen inspiratie op tijdens een boswandeling, andere tijdens het douchen of op de bodem van een fles. Zelf stond ik onlangs onbezorgd te wokken, toen mijn oog viel op een zak kroepoek. Daarop was een wikkel bevestigd met de slogan ‘Samen op weg naar duurzaam’. Prachtig, toch? Ik werd er helemaal warm van. Tot ik er wat beter over nadacht en inspiratie kreeg voor een blog.

Duurzaam

Want duurzaam (groen, milieubewust) zijn, dat willen we allemaal. Niet echt iets wat ik meteen associeer met het eten van kroepoek, maar goed. Toch fijn als mensen mij het gevoel geven dat ik onze planeet kan redden door het consumeren van deze witte lekkernij.

Samen

Ook 'samen' is een fantastisch woord, want wie wil dat nou niet? Klinkt gezellig. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. 'Samen' is niet voor niets een populair woord. En afhankelijk van de branche waarin je werkt, heb je ook zijn zusjes al eens ontmoet: integraal en multidisciplinair. Niemand wordt meer overgeslagen, iedereen mag zijn zegje doen en alles wordt er met de haren bijgesleept. Als het maar ‘samen’ is.

Op weg naar

Maar het meest briljante element uit deze slogan is ‘op weg naar’. Net zo’n gewiekste deugniet als het woordje ‘tot’, waar ik in een eerdere blog al over schreef. ‘Op weg naar’ zegt namelijk helemaal niks, nada, noppes. Hoever ben je al op weg? En wat is de resterende afstand tot het doel? Iemand die in Nederland drie stappen buiten zijn voordeur zet, kan immers al zeggen dat hij op weg is naar Santiago de Compostella. Maar het maakt natuurlijk meer indruk als hij dat na weken wandelen en badend in het zweet zegt na het passeren van de Pyreneeën.

Hard op weg

En zo is jan en alleman op weg naar iets of – beter nog: hard op weg naar iets. Meestal naar roem, succes en fortuin. Zo ben ik zelf al jaren hard op weg naar een omzet van één miljoen euro, een bestseller en een vakantiehuis op de Malediven. Met zo’n hartig knabbeltje erbij natuurlijk. Want zeg nou zelf: zo willen we allemaal wel hard op weg zijn, toch?