Blogs

De kunst van het schrijven

 • Positief formuleren: vertel wat je wél doet

  Positief formuleren: vertel wat je wél doet

  Positief formuleren was nog nooit zo actueel. We worden zowat continu geconfronteerd met verbaal kabaal in dit Tijdperk van de Korte Lontjes. Reden temeer om in (zakelijke) teksten aandacht te blijven schenken aan positief taalgebruik.

 • Het kan wél anders

  Het kan wél anders

  De laatste tijd hoor ik om me heen steeds vaker de zin: ‘Het is niet anders.’ Of – als variant daarop: ‘Het is wat het is.’ Vaak uitgesproken met een zucht of in combinatie met een schouderbeweging. Het is niet anders.

 • Hoe poëzie je teksten beter kan maken

  Hoe poëzie je teksten beter kan maken

  Jaarverslagen, aanbestedingen, handleidingen: niet bepaald stralende voorbeelden van poëzie. En tóch zitten zelfs in de meest ambtelijke stukken nog prachtige pareltjes verborgen.

 • Dit is groot nieuws!

  Dit is groot nieuws!

  Veel organisaties schrijven en versturen persberichten. Die worden lang niet altijd (volledig) overgenomen.

 • Onklare taal

  Onklare taal

  Kijk, dat getuigt nog eens van daadkracht: de Direct Duidelijk Brigade! Want je kunt wel allemaal mooie wetten en regels bedenken, het is wel zo handig als degenen die het aangaat ze ook begrijpen. En dat schort er nogal eens aan.

 • Positief formuleren - deel 2

  Positief formuleren - deel 2

  Positief blijven kan soms lastig zijn. Zeker in tijden waarin veel akelige dingen gebeuren, zoals nu met het coronavirus. Toch is dit juist dé tijd om ook in ons taalgebruik positief te blijven.