Meeschrijven aan een managementboek

“In de avond twee uur vergaderen en tegelijkertijd eten met elkaar – online. Dat kan alleen als de inhoud boeiend is en de betrokken mensen bijzonder leuk zijn”, lacht Katinka Bergema, een van de auteurs van het managementboek Versnellen en Opschalen. Samen maatschappelijke transities aanpakken. Samen met coauteurs Liliya Terzieva en Christine De Lille schakelde ze onze tekstschrijver Martine de Wit in om 25 interviews met praktijk- en wetenschappelijke experts af te nemen en de teksten van het boek te schrijven. Martine: “Een ontzettend interessante opdracht waar ik met heel veel plezier op terugkijk.”Martine wordt al sinds 2018 betrokken bij verschillende projecten van het kenniscentrum Mission Zero van De Haagse Hogeschool. Zo ook bij het nieuwste project: een samenwerking van het lectoraat Designing Value Networks, Zwaluw | Innovatie & Samenwerking en VanWaarde. Samen deden deze partijen onderzoek naar effectief samenwerken in grote transitievraagstukken, een belangrijke vaardigheid in de huidige tijd. Omdat er nagenoeg geen literatuur over het onderwerp was, haalden de onderzoekers zo veel mogelijk belangrijke inzichten en verhalen op vanuit zowel de wetenschap als de praktijk. Een managementboek over effectief samenwerken in grotere netwerken, het eerste, lag voor de hand. Hierin delen de auteurs ook hun eigen ervaringen.

“Het was in het begin behoorlijk zoeken naar de juiste structuur om alle informatie goed over te brengen, maar Martine heeft ons uitstekend geholpen. Ze gaf steeds duidelijk aan wat ze van ons nodig had. Ook vind ik de kwaliteit van haar teksten echt super. Ze schrijft zo toegankelijk! We hebben vier complexe casussen over samenwerking in transitievraagstukken beschreven en daar experts uit de wetenschap en de praktijk op laten reflecteren. Martine kon steeds subliem schakelen tussen de beide benaderingen en het is een unieke publicatie geworden. We hopen met dit boek anderen te inspireren en geven inzichten hoe ze dergelijke vraagstukken wel en ook beter niet kunnen aanpakken. Inmiddels denken we met elkaar alweer na over een volgend boek. Of we Martine daar ook weer bij betrekken? Jazeker, voor 100 procent!”

Katinka Bergema, eigenaar van Zwaluw | Innovatie & Samenwerking


Ook Martine kijkt enorm positief op de samenwerking terug. Ze heeft naar eigen zeggen de meest interessante mensen mogen interviewen, die allemaal een superkundige en vooral ook menselijke kijk op de zaak hadden. “Dat was enorm inspirerend. Transitiewerk is mensenwerk: als verandering nodig is, moeten we met elkaar in gesprek en dan zijn we het niet altijd eens. Dit soort processen vraagt ons uit onze zakelijke rol te stappen en kwetsbaar te zijn. Dat menselijke en kwetsbare is waar het om draaide in dit project, ook in de wekelijkse vergaderingen met Katinka, Liliya, Christine en later ook vormgever Arie. We hebben inderdaad ook ’s avonds vergaderd als een soort ‘dinner date’. Dat geeft wel aan dat het gewoon echt gezellig was! En, erg leuk: ik mocht tijdens dit project ook Betteke van Ruler interviewen, de ‘grand dame’ van de communicatie in Nederland, van wie ik tijdens mijn studie meerdere boeken op de leeslijst had.”

Het boek Versnellen en Opschalen is begin april 2024 gelanceerd tijdens de inauguratiespeech van lector Designing Value Networks Liliya Terzieva.

Meer informatie?
Bel ons op 088 - teksten (088 - 8357836)

Vraag een offerte aan
 • Opdrachtgever:

  De Haagse Hogeschool (lectoraat Designing Value Networks), Zwaluw | Innovatie & Samenwerking en VanWaarde

 • Dienst:

  Interviewen en schrijven

 • Tekst:

  Boek

 • Samenwerking:

  Sinds 2018