De virtuele kroeg in met vijf rechters

Soms krijgen we pareltjes van opdrachten binnen. Het jubileumboek ter ere van het 120-jarig bestaan van de Centrale Raad van Beroep is er zo één. We kregen de aanvraag binnen via Corps ontwerpers, dat de vormgeving, illustraties en productie mag verzorgen. In hechte samenwerking zorgen we nu voor een prachtige publicatie voor het grote publiek, waarin we dertig belangrijke juridische uitspraken uit de afgelopen 120 jaar in gewone-mensentaal op papier zetten. Dat betekent: in talrijke ambtelijk opgestelde vonnissen duiken, rechters interviewen om de context te duiden, begrijpelijke teksten schrijven en net zo lang schaven tot er een persoonlijk verhaal ontstaat waarbij iedereen kan denken: Dat had mij ook kunnen overkomen. Onze tekstschrijver Arie Verhoef beet zich in de materie vast en is bijzonder enthousiast. Ook over de samenwerking met onze vaste partner Corps ontwerpers:

“We wilden de opdrachtgever volledig ontzorgen en daarom stopten we veel tijd in het voortraject. We vonden het belangrijk om een praktische toelichting te krijgen op alle vonnissen, waarbij het jargon hoog juridisch was. Dit om verkeerde interpretatie te voorkomen en om de zaken in een breder perspectief te kunnen plaatsen. Tegelijkertijd waren de rechters logischerwijs beperkt in hun tijd. Ik heb toen voorgesteld om per vonnis een drietal prikkelende vragen aan de inhoudelijk deskundige rechters voor te leggen in een kort telefonisch gesprek. Om dat grote publiek te bereiken, wil ik echt juridisch jargon vermijden. Daarom heb ik gevraagd om net te doen alsof we het gesprek gaan voeren aan de bar van een bruin café. Alsof we daar de uitspraken bespreken onder het genot van een biertje. Ver van de rechtszaal. De rechters vinden dat geweldig. Inmiddels heb ik het eerste interview achter de rug. Erg leuk. Als ik iedereen heb gesproken, kan ik aan het boek beginnen.”

Ook Corps ontwerpers is blij met de aanpak. “Voor een prachtig jubileumboek dat een breed publiek aanspreekt, moeten tekst en beeld in uitstekende samenhang zijn. Door onze samenwerking met Het Nederlands Tekstbureau kunnen we een boek ontwerpen dat er niet alleen mooi uitziet, maar ook prettig leesbaar is. Kortom, we zijn blij met de samenwerking die altijd synergie oplevert.”


 • De Centrale Raad van Beroep is het hoogste rechterlijk college in Nederland. De Raad spreekt met name recht in zaken op het gebied van sociale zekerheid en ambtenarenrecht. Volgens de Raad moet rechtspraak niet alleen goed zijn, maar ook begrijpelijk en toegankelijk voor burgers en bestuursorganen. Dit jubileumboek wordt hiervan een prachtig voorbeeld.

 

Meer informatie?
Bel ons op 088 - teksten (088 - 8357836)

Vraag een offerte aan
 • Opdrachtgever:

  Corps ontwerpers

 • Dienst:

  Interviewen en schrijven

 • Tekst:

  Uitspraken in gewone-mensentaal

 • Samenwerking:

  Sinds 2012