Tekstschrijver op de pedalen

  • May 2017

28 mei 2017 gaat de annalen in als een dag van glorie. Voor Nederland. Veel meer nog voor Tom Dumoulin. Hij wint als eerste Nederlander ooit de Giro d'Italia. En natuurlijk juichen dan alle kranten. Voor het eerst in maar liefst 37 jaar weer een landgenoot op het hoogste podium van een grote wielerronde! Wauw, daar word je chauvinistisch van … Nu wil ik geen spelbreker zijn, maar wie won in 2015 – twee jaar geleden – de Giro d’ Italia voor vrouwen? Precies: Anna van der Breggen. Uit puur Hollands hout gesneden. We zijn even vergeten dat vrouwen ook de Giro rijden, zij het in wat minder etappes.

Wat mij bijzonder boeit, is hoe Tom naar dat podium in Milaan is toegereden. Natuurlijk, door overtuigend twee tijdritten te winnen. Maar hij laat dit jaar ook zien dat hij gegroeid is in de bergen. Hij verbreedt zijn expertise. Er zit beweging in Dumoulin. We kunnen nog wat van hem verwachten …!

Ik kan niet in de keuken kijken van zijn ploegleider. Maar duidelijk is wel dat over iedere etappe grondig wordt nagedacht. Wat zijn de kansen vandaag? Hoe houden we de kleine Nairo Quintana bij grote Tom vandaan? Hoe verstevigt hij zijn succes? En precies dáár – sprekend over succes – zie ik een prachtig raakvlak tussen de kilometers die Dumoulin aflegt en de inspanningen van mij als tekstschrijver. Iedere opdracht is een ronde die moet worden gewonnen. Eentje met verschillende etappes. De proloog waarin ik op gang kom, in nauwe samenspraak met m’n opdrachtgever. De vlakke etappe waarin ik tamelijk makkelijk meters maak dankzij mijn ervaring. Maar óók de bergetappe: een verrekt lastige juridische paragraaf die leesbaar moet zijn voor Mien van driehoog achter én die acceptabel moet zijn voor de juridisch medewerker van mijn opdrachtgever. Een pittige kuitenbijter die overwonnen moet worden.

De ploegleider die Tom op weg stuurde, zag het belang van de winst. De opdrachtgever die ons op weg stuurt, wil de best mogelijke tekst. Alleen weet hij zelf vaak niet precies hoe en wat. Dat maakt dat we soms tegelijkertijd renner en ploegleider zijn. Vind je het echt handig om mij een brochuretekst te laten schrijven? Heb je niet veel meer aan een campagne op social media, gekoppeld aan een stevige SEO-tekst op de website? Een beetje eigenzinnig wil ik wel zijn, met daarbij altijd het succes van de opdrachtgever voor ogen.

Wij schrijven graag. Of het nu een tijdrit of een bergetappe is, bij elke opdracht gaat een HNTB’er stevig op de pedalen staan. Dat kan vanaf het prille begin van een grote ronde: de conceptfase waarna alles nog moet volgen. Dat kan ook in de slotetappe: bij de grondige correctie van een kant-en-klare tekst.

En wie het zélf wil leren – een complete tekstronde rijden – leren we graag de beginselen van doelgericht schrijven in onze masterclass. Laat je eens verrassen door in de keuken van het schrijfsucces te kijken! Een ronde winnen geeft een geweldige stoot adrenaline. Vraag maar aan Tom. Een tekst schrijven die zijn doel bereikt, is niet minder een adrenalineshot. Nou ja, ‘shot’. Dat klinkt in de wielerwereld wat verdacht. En we zijn als tekstschrijver wel schoon.

(Foto: ANP)