Tekst heeft ook slaap nodig

  • February 2019

- Leestijd: 3 minuten

Vrijdagmiddag, half zes. Eigenlijk wil je allang naar huis, maar die advertentie moet er nu echt uit. Snel tik je iets waarvan je denkt dat het je doel bereikt. Opslaan en gaan. De volgende dag lees je het terug en ben je niet per se blij met wat je gefabriceerd hebt. Maar het staat al online. Herkenbaar? Mijn advies: slaap er de volgende keer een nachtje over. Want niets is funester voor een tekst dan haastwerk.

Waarom zou je een tekst een nachtje laten liggen? Vier argumenten:

 

• Je wilt geen spelfouten in je tekst

Spelfouten leiden af. Bij een goede tekst heb je eigenlijk niet door dat je ‘m aan het lezen bent, maar word je meegenomen in het verhaal. Hoe storend is het als je dan ineens ‘het gebeurd’ ziet staan? Door haastwerk sluipen zulke foutjes erin. Dat is heel verklaarbaar: doordat jij de tekst hebt geschreven, weet je wat er moet staan. Je hersenen vervangen het foute woord automatisch door het goede, of corrigeren de spelfout. Laat je stuk een dagje rusten, en je ziet alles weer zoals het is.

• Je wilt een tekst die je doel bereikt

Je schrijft je tekst met een doel. Je wilt iemand overtuigen, enthousiasmeren, informeren, verder helpen. Maar als je net uren aan een tekst hebt gezeten, is de kans groot dat je ‘m een beetje zat bent. Dat je je zorgvuldig gekozen woorden niet meer van een afstand kunt bekijken. En dat je eigenlijk ook niet meer kunt beoordelen hoe iemand anders jouw verhaal leest. Een dag later ben je weer scherp, en is de tekst ‘als nieuw’.

• Je wilt trots zijn op je tekst

Een tekst schrijven kan best spannend zijn. Het is niet vreemd als je er tegenaan hikt om iets op papier te zetten. Zelfs mijn collega-tekstschrijvers en ik – met samen meer dan 200 jaar ervaring – hebben dat nog weleens. Helemaal niet erg. Als ik je een tip mag geven: gun jezelf de tijd. Een soort ingecalculeerde writer’s block. Dan is de kans een stuk groter dat je iets schrijft om trots op te zijn. Iets waarvan je weet: hier heb ik aandacht aan gegeven en hier sta ik achter.

• Je wilt je energie efficiënt inzetten

Soms kun je – tevergeefs – heel lang aan een tekst zitten. Je vindt maar geen lekkere openingszin, of ziet maar geen manier om die vijf complexe zinnen te herschrijven tot iets korts en bondigs. Dan is het goed om gewoon even te stoppen (of er een nachtje over te slapen ;)). Doorploeteren kost je enorm veel energie, en je bent waarschijnlijk niet blij met het resultaat. Zonde van je tijd. Ga uitgerust weer verder en je bent een stuk sneller klaar.

Dus moet je een tekst schrijven? Trek daar dan minimaal een dag extra voor uit. En denk je nu: leuk en aardig allemaal, maar ik heb hier helemaal geen tijd voor. Of kom je er na een nachtje slapen nog niet uit? Dan is Het Nederlands Tekstbureau er voor je. Met vijftien professionele tekstschrijvers hebben wij altijd iemand beschikbaar die met je mee kan kijken. Samen halen we uit jouw tekst wat erin zit.

Samenwerken? Neem contact op.