Juridische teksten laten redigeren? Doen!

  • January 2020

Juristen zijn bang voor tekstschrijvers. Die indruk krijg je tenminste als iemand binnen een organisatie oppert om ook de juridische teksten eens te laten redigeren. Algemene voorwaarden, koopaktes en brieven over vergunningen door een tekstschrijver onder handen laten nemen? Uitgesloten! Dat is alsof je een Ming-vaas aan een kleuter geeft; dat kan alleen maar fout gaan. Toch is die angst onterecht.

Regels die iedereen begrijpt

Laten we eens teruggaan naar de basis: wat is de bedoeling van juridische teksten? Vaak stellen ze regels waar mensen zich aan moeten houden. En hoe kun je je nu aan regels houden die je niet snapt? Precies, dat gaat niet. Daarvoor moet je de tekst zo opstellen dat iedereen hem begrijpt.

Niet bedoeld voor kleuters

Wordt het dan altijd jip-en-janneketaal? Nee, niet als je een tekstschrijver inhuurt die weet wat hij doet. Juridische teksten zijn niet bedoeld voor kleuters. Daarom gaan we als tekstschrijvers graag in overleg om de bedoeling en nuances van de juridische tekst te begrijpen. Waar gaat het om? Wat zijn de heikele punten? En hoe verwoorden we die op zo’n manier dat de gemiddelde lezer wél snapt wat de bedoeling is?

Fouten worden klakkeloos gekopieerd

En het grappige is: áls een juridische tekst dan na veel mitsen en maren aan ons wordt voorgelegd, ontdekken we regelmatig fouten zoals zinnen die halverwege hopeloos ontsporen. Die vielen eerder nooit op. Misschien doordat iedereen krijgt ingepeperd dat juridische teksten nooit aangepast mogen worden. Of doordat de mensen die ermee werken ze zelf ook niet meer kritisch lezen? Hoe dan ook: al deze fouten worden klakkeloos verder gekopieerd. Best gek, toch?

Cruciale inhoud blijft intact

Het Nederlands Tekstbureau heeft juridische teksten geredigeerd voor onder meer gemeenten, zorgverzekeraars en webshops. Daarbij hebben we de inhoud in goed overleg met de juristen begrijpelijker gemaakt. Maar wel op zo’n manier dat de cruciale punten intact bleven. Of – als het écht niet anders ging – hebben we de zin laten staan, maar hem voorzien van een heldere toelichting.

Licht

Wat ons betreft is angst voor tekstschrijvers dus niet terecht. Bij een goede tekstschrijver is je Ming-vaas in goede handen. Sterker nog, hij zorgt er juist voor dat je vaas beter uitkomt door hem met precies de juiste kant naar het licht te draaien.