De vraag van Hun

  • January 2017

Wie graag rondwandelt door teksten komt hem dagelijks tegen. Hun. Heel bescheiden, je kijkt er zo overheen. Hun handelt niet zo opgeblazen als Sjoemelsoftware. Die zie je niet zo vaak in teksten, maar áls je deze dikke jongen ontmoet, laat hij graag weten tot Woord van het Jaar 2015 te zijn uitgeroepen. Duimen achter de revers. Kijk mij eens belangrijk sjoemelen.

Hun is helemaal niet zo. Die leunt liever tegen een grote en zelfstandige buur aan. Niet dat hij passief is, hij heeft zelfs twee banen tegelijkertijd. Aan de ene kant werkt Hun in veel zinnen stevig mee om Onderwerp meer context te geven. Meewerkend voorwerp staat er in dit verband op zijn cv. Dat is hij al decennialang. Hij blijft maar meewerken en denkt nog niet aan een vervroegde uittreding.

Zijn andere baan heeft met bezit te maken. Hun weet in die functie op een slimme manier steeds duidelijk te maken van welke mensen een landhuis is. Of een Jaguar. Of een jacht. Deze baan heeft wel wat voornaams. Bezittelijk voornaamwoord heet-ie dan ook op zijn cv. Dat klinkt wat hebberig, maar daarmee zou je Hun te donker schetsen.

Je kunt met Hun te doen hebben. Niet vanwege deze twee functies. Die vindt hij prima. Hij ambieert zeker geen derde. Maar omdat anderen daar juist heel anders over denken. Die pushen hem om niet alleen mee te werken of bezit aan te duiden, maar om óók voorop te lopen. Nota bene om belangrijkste in een zin te zijn. Onderwerp. Hun moet er nog even niet aan denken. Als Onderwerp heeft hij ook nog eens een meervoud aan zijn broek hangen. ‘Hun veroorloven zich om van alle taalregels af te wijken.’ Moet hij meewerken in vooroplopen? Alleen maar meewerken als Voornaamwoord? En dat dan in combinatie met een beetje voornaam zijn? Met duiden van wie wat is? Sjoemelsoftware heeft het maar makkelijk. Die krijgt nooit met deze identiteitsvragen te maken. Waarschijnlijk verdwijnt die even snel uit teksten als hij gekomen is.

Het mooiste waar Hun op kan hopen, is de tussenkomst van de Unie. Hun is geen Onderwerp, zegt die. Maar met de handhaving is het slecht gesteld, zo ervaart hij dagelijks. Zeker onder huis-tuin-en-keukensprekers. Hun heeft natuurlijk bondgenoten. Onder meer de dertien mensen van Het Nederlands Tekstbureau. Zijn medestanders die hem op handen dragen en hem in de zin op plaatsen houden waar hij heerlijk in zijn kracht kan staan.

PS. Weet jij waar het heen moet met Hun? Laat het ons weten!