Nou en of!

  • April 2018

‘Of’ is een zuinig woordje. En ondanks zijn geringe lengte is ‘of’ behoorlijk krachtig. Het dwingt je om een keuze te maken, waardoor er maar één optie overblijft. Wil je koffie of thee? Appeltaart of een tompouce? Het is tenslotte niet de bedoeling dat je meerdere drankjes tegelijk bestelt. En ook de schaal met gebak is niet all you can eat. ‘Of’ is dus typisch Nederlands.

Ook in zakelijke teksten komen we ‘of’ regelmatig tegen. Neem bijvoorbeeld offerteteksten: die zijn bij uitstek bedoeld om zaken goed dicht te timmeren. (Zou het daarom een of-ferte heten?) Ook zakelijk gezien is het immers niet all you can eat. De klant krijgt een afgebakend aanbod voor een vaste prijs: het is óf optie A óf optie B.

Toch kunnen we met z’n allen een stuk royaler zijn. Bekijk deze zinnen met ‘of’ maar eens, die ik tegenkwam in een recente offertetekst:

  • Alle medewerkers kunnen veilig inloggen vanaf hun pc, laptop, tablet OF smartphone.
  • U kunt mij bereiken via 06-12345678 OF naam@domeinnaam.nl.
     

Voor (letterlijk) hetzelfde geld kun je deze zinnen veel lekkerder maken:

  • Alle medewerkers kunnen veilig inloggen vanaf hun pc, laptop, tablet EN smartphone.
  • U kunt mij bereiken via 06-12345678 EN naam@domeinnaam.nl.


Als je het goed bekijkt, bevatten deze zinnen namelijk helemaal geen keuze. Je krijgt als klant gewoon alle mogelijkheden. Door ‘en’ te gebruiken, laat je het lekker royaal klinken zonder dat het je een eurocent kost. Is dat vlug verdiend? Nou en of!