Positief formuleren: laat zien dat je zelf enthousiast bent

  • October 2023

Als tekstschrijver werk ik geregeld voor zorginstellingen, zorgverzekeraars en gemeenten. De afgelopen tijd komt het begrip ‘positieve gezondheid’ steeds prominenter terug in hun teksten. Daarmee bedoelen ze dat ‘gezond’ méér is dan ‘niet ziek’. Deels heeft positieve gezondheid te maken met je leefstijl, zoals gezond eten, goed slapen en voldoende bewegen. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat ook een gezond en positief taalgebruik helpt om je fijner te voelen.

Gebruik positieve woorden

Wat is ‘positief taalgebruik’ dan? Het is in ieder geval niet hetzelfde als woorden verdoezelen die we liever niet al te concreet noemen. Een bezuiniging is gewoon een bezuiniging – en geen ‘ombuiging’ of ‘taakstelling’. Dat noem ik eerder verstoptaal. Met positief taalgebruik bedoel ik: hetzelfde zeggen in woorden met een positievere klank.

Bekijk deze voorbeelden eens:

  • Wij zijn aanstaande vrijdag om 18.00 uur gesloten.
  • Wij hebben geen 9-tot-5-mentaliteit.
  • Wij zijn niet bang om Z te doen.


Voor deze mededelingen kun je ook makkelijk een positievere formulering kiezen:

  • Wij zijn aanstaande vrijdag geopend tot 18.00 uur.
  • Wij staan 24/7 voor u klaar.
  • Wij gaan graag aan de slag met Z.

 

Laat zien waar je enthousiast over bent

Positief formuleren betekent ook: laten zien waar je enthousiast over bent. Een van onze opdrachtgevers heeft dit zelfs als tip opgenomen in zijn schrijfwijzer: ‘Laat merken dat we iets leuk vinden’. Een goed advies wat mij betreft, juist ook in zakelijke teksten.

Je kunt het zo zeggen:

  • Volgende week organiseert Z een informatiemarkt, waar veel verschillende organisaties en opleidingen bij aanwezig zijn. Daar kunnen studenten meer informatie krijgen over stages en opleidingen in het buitenland.


Maar is het zo niet veel positiever en enthousiaster?

  • Ben jij benieuwd hoe het is om te studeren of stage te lopen in het buitenland? Kom dan volgende week naar de informatiemarkt. Daar vind je tientallen organisaties en opleidingen, die jouw vragen graag beantwoorden. En wie weet krijg je nog een gouden tip mee!


Om positief te formuleren kijk je dus naar je woordgebruik én naar manieren om jouw enthousiasme over te brengen aan de lezer. Tijd om deze tip ook in jouw schrijfwijzer op te nemen?

Wil je meer weten over positief taalgebruik? Bekijk dan onze eerdere blogs over dit onderwerp: