Onze collega Tom Harkema

  • May 2021

Hij mocht in zijn eerste jaar gelijk voor LinkedIn aan de slag en zich verdiepen in 1500 vacatureteksten voor een groot vervoersbedrijf. Een prachtige start dus, voor onze ‘jongste’ tekstschrijver Tom Harkema, die al een mooie carrière achter de rug had. “Ik wilde graag een nieuwe stap maken en een ander talent laten zien: creatief en doeltreffend omgaan met taal.”

Vertel, wat deed jij in 2001?

“Twintig jaar geleden was ik bij de Noordelijke Dagbladcombinatie verantwoordelijk voor de oplage van de Leeuwarder Courant. Dat ging dus om werving en behoud van abonnementen en losse nummers. Ik heb een marketingachtergrond en die heb ik gelukkig altijd kunnen verbinden aan het vrije, geschreven woord. Want daarvoor werkte ik bij dagblad Trouw en daarna als commercieel directeur bij een boekenuitgeverij.”

Wanneer maakte je de overstap naar Het Nederlands Tekstbureau?

“Ik ben sinds begin 2020 tekstschrijver bij Het Nederlands Tekstbureau. Na al die mooie jaren in managementbanen wilde ik een nieuwe stap maken en een ander talent laten zien: creatief en doeltreffend omgaan met taal! Ik stond altijd aan de opdrachtgeverskant, gaf leiding aan marketing- en reclamecampagnes. Nu laat ik zien wat ik waard ben als uitvoerder en meedenker van allerlei tekstopdrachten.”

Blij?

“Jazeker. Ons bureau bestaat uit een hecht team van enthousiaste, kundige en collegiale tekstschrijvers. We helpen elkaar waar nodig en mogelijk. Iedereen timmert aan de weg en door de gezamenlijke inspanningen zijn we heel zichtbaar. Een oude reclamewijsheid zegt: kwaliteit is onze reclame. Zo is het maar net. Wij zijn trouw aan onze opdrachtgevers, zij aan ons. Dat zegt veel.”

Wat vergeet je nu al niet meer van je tijd bij Het Nederlands Tekstbureau?

“Ik vond het prachtig dat ik gelijk voor LinkedIn aan de slag mocht met nieuwsflitsen, een mooie opdrachtgever. Aan de andere kant: ik word warm van iedere creatieve opdracht! Het is uitdagend om van ‘scratch’ een mooi stuk te schrijven of te herschrijven. Ook geeft het voldoening om mensen te leren kennen en op basis van onder andere gesprekken een prikkelende column of een inspirerend artikel te schrijven.”

Waar zie jij jezelf over 20 jaar?

“Oei, over twintig jaar ben ik 84! Vorig jaar is mijn eerste boek uitgekomen, over een deel van mijn familiegeschiedenis. Inmiddels ben ik begonnen aan een tweede boek, met een heel ander onderwerp. Dus pen en laptop blijven ook dan binnen handbereik. Daarnaast zou ik wel een tijd in een ander land willen wonen. Misschien in Zuid-Europa of anders Nieuw-Zeeland of Noord-Amerika. Andere cultuur, taal, klimaat, ik heb er nu al zin in. Wie weet komt dat er nog van. Dromen en doen, die gedachte.”

Tot slot, welke 20 woorden wil jij de lezer meegeven?

“Zet eens een nieuwe stap in je leven. Volkszanger Daniël Lohues zingt: ‘Angst is mar vur eben, spiet veur altied’.”