Uit de visitekaartjesbak ... Zadkine

  • January 2021

Opdrachtgevers van het eerste uur, we koesteren ze! Thierry van Twist is zo’n klant voor wie we nog steeds werken. Dat begon in 2003 bij Zadkine – nog altijd onze opdrachtgever – en werd jaren later voortgezet bij haar nieuwe werkgevers het CAK en daarna de RDW. “Ik ken Katja Graven, de oprichter, alweer bijna 20 jaar. De samenwerking voelde altijd zo goed; ik ben haar zakelijk nooit uit het oog verloren.”

Vertel, de samenwerking begon bij Zadkine?

“Ja, Katja deed vanuit Het Nederlands Tekstbureau al een jaar opdrachten voor deze mbo-instelling toen ik in dienst kwam. Ze kwam regelmatig op de afdeling langs en hielp met allerlei teksten. Ik herinner me bijvoorbeeld nog dat ze alle teksten voor de opleidingengids herschreef volgens een vast format. Heel ouderwets: het was zo’n plastic map met op ieder stencil een andere opleiding. Deze kwam dan in de kast van decanen op middelbare scholen te staan. Ook schakelden we haar ieder jaar in voor de gehele redactie van ons jaarverslag. Een dik papieren boekwerk toentertijd. We gaven haar een lange lijst met onderwerpen en contactpersonen en wisten: dit komt goed. Dat gevoel is nooit meer verdwenen!”

HNTB bestond toen pas net. Hoe kijk jij daarop terug?

“We waren nog jonkies, begin 20. Wel altijd heel professioneel gekleed, helemaal strak in het pak! Wellicht compenseerden we onze leeftijd op deze manier. We waren allebei altijd enorm gedreven om mooie producten op te leveren. Katja was toen nog alleen Het Nederlands Tekstbureau. Ik weet nog dat ze vertelde dat ze een franchise ging starten. Stoer vond ik dat. Zeker gezien haar leeftijd. Daarna zag ik het bureau langzaam groeien. Extreem trots was ik toen ik jaren later op een nieuwssite over een nieuwe vestiging van Het Nederlands Tekstbureau las. Ik heb ook nog met collega’s van haar gewerkt als ze zelf niet beschikbaar was.”

Bij het CAK en daarna de RDW belde je Katja opnieuw.

“Ja, haar grote kracht is dat ik erop kan vertrouwen dat de opdracht altijd goed komt. Ze kan zich volledig vereenzelvigen met een organisatie en blijft tegelijkertijd kritisch. Bovendien kun je haar op iedereen afsturen: interne en externe klanten. Bij het CAK was ze een tijd gedetacheerd en ze voelde echt als een teamlid. Collega’s hadden vaak niet eens door dat ze extern was. En grappig, ook bij oud-collega’s met wie ik nog omga, valt Katja’s naam nog wel eens – in positieve zin.”

Zie je jezelf over 20 jaar nog steeds samenwerken?

“Absoluut. De laatste twee jaar hebben we minder contact, maar dat is meer omdat ik geen tekstwerkzaamheden heb uit te besteden. Anders zal ik altijd aan Het Nederlands Tekstbureau denken. Katja is eigenlijk de enige externe die ik al bijna 20 jaar vast in mijn netwerk heb.”

Katja: “Wat ontzettend leuk om dit zo te lezen! Ik kijk ook met veel plezier terug op al onze projecten. We hebben zoveel mooie producties opgeleverd! Die enorm dikke jaarverslagen waaraan Thierry refereert, heb ik nog steeds in de kast staan. Ik weet ook nog dat ik een paar weken na de geboorte van mijn jongste dochter alweer bij haar op kantoor stond. Toentertijd bij het CAK. Ik wilde er even uit. Ze moest lachen en vroeg me wat ik tijdens mijn verlof kwam doen, waarna we gelijk met het personeelsmagazine aan de slag zijn gegaan. Mooie herinneringen!”