Onze collega Renske Kaldewaij

  • August 2021

De ene dag staat onze tekstschrijver Renske Kaldewaij met haar laarzen in de modder een geoloog te interviewen, de volgende dag geeft ze schrijftraining aan een groep juristen. En: altijd met een grote lach op haar gezicht! Want Renske houdt van haar werk en wij van haar aanstekelijke enthousiasme. Een werkdrive waar we 'u' tegen zeggen.

Waar stond jij 20 jaar geleden?

"Op mijn 23e woonde ik in Los Angeles waar ik werkte als nanny en fotograaf, terwijl ik mijn master Psychologie afrondde aan UCLA. Een prachtige tijd vol mooie gebeurtenissen en nog mooiere mensen. Daarnaast had ik de rust – ja er was nog tijd over – eindelijk eens na te denken over mijn toekomst. Op mijn zeventiende was ik de studie Psychologie ingerold. Een interessante keuze, maar wilde ik wel als psycholoog aan de slag?"

Wanneer en waarom ben je vervolgens franchisenemer geworden?

"Na ontzettend veel baantjes – van lerares tot assistent-producer bij een filmbedrijf – besloot ik te gaan voor wat ik vanaf mijn zevende al het liefste deed: schrijven. Al tijdens mijn opleiding Journalistiek schreef ik voor bladen als Yes en uitgeverij Wolters Kluwer. Ik vond het heerlijk, was blij zonder baas maar miste de collega’s. Na een ‘eenzaam’ tienjarig freelancebestaan kwam vier jaar geleden het antwoord: franchiseorganisatie HNTB. Een kans op fijne collega’s zónder baas."

Hoe is HNTB tot nu toe bevallen?

"Ik ben zoals altijd in het diepe gesprongen en heb nooit een dag spijt gehad. Niet alleen de collega’s zijn een waardevolle toevoeging, maar ook mijn werkzaamheden worden per dag interessanter. Deed ik voorheen vooral interviews en reportages, nu zet ik bladen op, schrijf ik jaarverslagen en geef ik zelfs schrijftrainingen. De kans volledig in een onderwerp of een bedrijf te duiken, vind ik fantastisch. Met een grote naam als Het Nederlands Tekstbureau achter me, krijg ik daar nu de kans toe."

Wat vergeet je nu al nooit meer van je tijd bij HNTB?

"Het klinkt een beetje suf, maar alle opdrachten blijven me bij: het werk, de mensen met en voor wie ik schrijf. De ene dag sta ik met mijn laarzen in de modder een geoloog te interviewen, de volgende dag geef ik schrijftraining aan een groep juristen. Voor Sanoma doe ik interviews en bij PGGM en ZorgDomein mag ik jaarverslagen schrijven. Bij ProRail zijn het nieuwsbrieven, voor Ahold heuse boeken. Het is te veel en te mooi om uit te kiezen."

Waar zie jij jezelf over 20 jaar?

"Over twintig jaar hoop ik nog als HNTB’er voor fijne opdrachtgevers te schrijven. Ik geniet van mijn werk en leer elke dag ontiegelijk veel. Er moet echt iets bijzonders gebeuren, wil ik opgeven wat ik nu heb: de vrijheid te reizen, de tijd voor mijn kinderen en alle ruimte om creatief te zijn. Maar wie weet wat er nog op mijn pad komt?"

Welke 20 woorden zou jij graag aan de lezer willen meegeven?

"Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven. Pak die dag, spring in het diepe en geniet."