Onze collega Paul Kattestaart

  • May 2021

Achteraf gezien was hij graag eerder ontslagen bij zijn vorige werkgever. Des te eerder had hij bij Het Nederlands Tekstbureau kunnen beginnen. Een uitspraak die onze accurate en gedreven tekstschrijver Paul Kattestaart prachtig karakteriseert.
 

Waar stond jij 20 jaar geleden?

"In 2001 was ik 42 en had ik sinds twee jaar mijn allereerste vaste baan. Bij een Delfts communicatiebureau schreef ik teksten voor klanten als KPN, Rabobank, woningcorporaties en de gemeente. Toen ik van de School voor de Journalistiek kwam, cum laude geslaagd, liep ik al tegen de 30 en ging meteen freelancen. Voor onder meer Het Vrije Volk, Trouw, Vrij Nederland, Panorama, maar ook De Haagsche en Delftsche Courant. Ook het communicatiebureau werd een van mijn klanten. Toen daar op de redactie een plekje vrijkwam, vroegen ze mij."

Wanneer en waarom ben je franchisenemer geworden?

"Bij dat communicatiebureau kon ik mij in veertien jaar tijd ontwikkelen tot allround tekstschrijver en eindredacteur. Maar door onder meer de digitalisering en de kredietcrisis nam het tekstuele werk er dusdanig af dat ik moest stoppen. Na de nodige sollicitaties viel mijn oog op een advertentie van HNTB: Wil jij je eigen tekstbureau beginnen? Dat leek mij ideaal: weer zelfstandige worden, maar dan als onderdeel van een organisatie en toch collega’s hebben. De strenge selectieprocedure kwam ik, een beetje tot mijn eigen verbazing, moeiteloos door en op 1 mei 2013 mocht ik mij eigenaar van HNTB-vestiging Delft noemen. Achteraf zeg ik: was ik maar jaren eerder ontslagen!"

Hoe is HNTB tot nu toe bevallen?

"Uitstekend dus, ik kan me geen leukere club mensen voorstellen. En ook geen leukere dagtaak. De eindredactie van een boek verzorgen, het verslag van een webinar maken, een interview afnemen en uitwerken, een brochure herschrijven: heerlijk die afwisseling. Directeur Katja Graven neemt me veel bijkomende zaken uit handen, zodat ik mij als tekstschrijver/eindredacteur volledig kan concentreren op mijn teksten en klantcontacten. Zo’n bedrijfsformule is goud waard!"

Wat vergeet je nu al nooit meer van je tijd bij HNTB?

"Mijn eerste jaar als HNTB’er. Vanaf dag één kon ik al een paar collega’s ondersteunen en daarna kreeg ik meteen de kans om een halfjaar gedetacheerd te worden op de communicatieafdeling van het CAOP. Dat werden acht maanden. Het was bijzonder leerzaam en het klikte zo goed van beide kanten, dat ik nu nog steeds met grote regelmaat voor deze opdrachtgever mag werken. Een beter begin van mijn vestiging kon ik mij toen niet wensen."

Waar zie jij jezelf over 20 jaar?

"Als ik het mag beleven hoop ik dan 82 te zijn en samen met mijn vrouw van mijn oude dag te genieten. We wonen meer in het oosten van Nederland en wandelen elke dag met onze hond in de bossen. Een keer of twee, drie per jaar doe ik nog de eindredactie van een onderzoeksrapport of boek. Niet voor het geld, maar omdat het zulk leuk werk is, waarbij al mijn taalkundige kennis en ervaring van pas komt. Daarbij denk ik dan met voldoening terug aan de tijd dat dit nog mijn dagelijkse werk was."

Welke 20 woorden zou jij graag aan de lezer willen meegeven?

"Ontdek waar je goed in bent en ga ervoor! Met zelfvertrouwen, wilskracht en geloof kun je bereiken wat je wilt."