Onze collega Noël Ummels

  • October 2021

Verhalen vertellen, is wat onze breed geïnteresseerde collega Noël Ummels het liefste doet. Volgens hem - en dat beamen we - heeft iedereen een interessant verhaal. Geen wonder dus dat hij zo op zijn plek zit bij Het Nederlands Tekstbureau. Hier mag hij de hele dag interviewen, teksten schrijven en columns bedenken. Ook onze rubriek 'Taaltic' op social media is van zijn hand.

Waar stond jij 20 jaar geleden?

“Het toeval wil dat ik zzp’er werd toen Het Nederlands Tekstbureau begon: precies 20 jaar geleden dus. Ik was al een aantal jaar journalist en redacteur, maar vond het prettig om voor meer klanten te gaan werken. Bovendien kun je je als zelfstandig tekstschrijver grotendeels onttrekken aan de politieke gebeurtenissen die binnen elke organisatie spelen.”

Wanneer en waarom koos je voor Het Nederlands Tekstbureau?

“Eind dit jaar ben ik drie jaar HNTB’er. Ik heb die stap gemaakt omdat ik mijn klantenkring nog verder wilde verbreden. Tot dan toe werkte ik vooral in de uitgeverijwereld, voor kranten en tijdschriften. Dat is interessant en aantrekkelijk. Niet voor niets werk ik nog steeds graag voor onder meer Quote en Het Financieele Dagblad. Maar, ik ben blij dat ik via HNTB mijn werk heb kunnen uitbreiden met schrijven voor bedrijven en non-profitorganisaties.”

Hoe is HNTB tot nu toe bevallen?

“Onze directeur Katja doet twee dingen goed. Nou ja, ze doet nog veel meer dingen goed, maar ik beperk me even tot deze twee antwoorden op de vraag. Eén: de ballotage om je aan te sluiten bij HNTB is streng, met proefopdrachten en een referentieonderzoek. Terecht, want iedereen kan zich tekstschrijver en eindredacteur noemen, ook als de kennis en kunde daarvoor ontbreken. Dat is helaas nogal eens het geval, wat het lastig maakt voor opdrachtgevers om het kaf van het koren te scheiden. Met een geschiedenis van 20 jaar geldt HNTB als een kwaliteitsstempel. Twee: Katja heeft kennelijk een feilloze mensenkennis en uitstekend gevoel voor teamgeest, want HNTB is daarnaast een perfect samengestelde, prettige groep mensen.”

Wat vergeet je nu al nooit meer van je tijd bij HNTB?

“Dat is in één woord de afwisseling. Docenten, studenten, software-ontwikkelaars, bedrijfsadviseurs, zorgverleners, bouwers, slopers, vrijwilligers, miljonairs, professoren en plantsoenarbeiders: iedereen heeft een goed verhaal. Al het werk is interessant en kent veel verrassende kanten. Ik vind het geweldig om keer op keer tot die ontdekking te komen en zulke inspirerende verhalen te mogen optekenen en doorgeven.”

Waar zie jij jezelf over 20 jaar?

“Als kind duurt een jaar een eeuwigheid, als volwassene vliegt een jaar om. En nu vrees ik dat ik een beetje in de leeftijd ben gekomen dat zelfs de decennia omvliegen. 2001 voelt als de dag van gisteren. Knip nog eens met de vingers en we zijn weer 20 jaar verder. Dan ben ik 77 en kun je er niet omheen dat de toekomst achter mij ligt. Nu al merk ik dat ik weinig meer te wensen heb, wat ik als positief ervaar: blijkbaar ben ik tevreden. Zolang ik maar altijd kan blijven schrijven, met voldoende tijd voor vrij werk: strips, graphic novels, boeken. Verhalen vertellen is prachtig om te doen en uiteraard komen die het beste tot hun recht als ze goed geschreven zijn.”

Welke 20 woorden zou jij graag aan de lezer willen meegeven?

“Zoals gezegd: iedereen heeft een goed verhaal, dus schroom niet al het bijzondere te vertellen van jouw werk en leven.”