Onze collega Martine de Wit

  • June 2021

'Schoonheid is er altijd. Doe je best het overal te ontdekken en aan anderen te laten zien. Dat is leven!' We geven gelijk de boodschap weg waarmee onze tekstschrijver Martine de Wit haar interview afsluit, maar dit is ook onze Rotterdamse ten voeten uit! Martine ziet overal een mooi verhaal in en doet al ruim tien jaar niets liever dan dat opschrijven. "Ik vind dat ik echt een droombaan heb!"

Eerst even terug in de tijd: waar stond jij 20 jaar geleden?

"Toen had ik nét eindexamen vwo gedaan. Je begrijpt: de zomer stond natuurlijk in het teken van feesten. Ik ben toen zelfs nog met een vriendin een nacht naar Londen geweest om te dansen. Om de spaarpot weer te vullen, werkte ik na de zomer eerst een jaar in een kledingwinkel en daarna begon ik een studie Nederlands aan de VU. Daar liep ik al na vier weken gillend weg. De eerste twee jaar gingen we alleen maar lézen. Ik wilde schrijven! Gelukkig kon ik in februari instromen bij een hbo-opleiding Communicatie. Dat paste beter: lekker dingen maken en doen. Ik ben toch een Rotterdamse, hè?"

Wanneer ben je vervolgens bij HNTB begonnen?

"Na mijn opleiding leek het logisch om aan de slag te gaan als communicatiemedewerker. Dat was niet zo’n goede match. Het schrijven van de nieuwsbrief was zo’n beetje mijn enige focus, de rest was pure bijzaak. Ik wilde wel fulltime tekstschrijver zijn, maar ik vond het ondernemerschap te spannend. Toen kwam ik de wervingssite van HNTB tegen. ‘Ondernemen met zijwielen’, dacht ik. Dat zag ik wel zitten! En Het Nederlands Tekstbureau was een naam die ik al jaren eerder had gezien, toen ik in de wachtruimte zat om mijn scriptie te verdedigen. Ik bladerde door een vakblad en zag ‘Het Nederlands Tekstbureau’ in het colofon. 'Wow, je zou daar toch werken!', dacht ik toen." 

Hoe is het schrijversvak tot nu toe bevallen?

"Inmiddels ben ik al meer dan tien jaar bij HNTB en ik vind het echt een droombaan. Ik mag de meest interessante mensen interviewen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Je leert van alles! Of het nu gaat over kinderen opvoeden, auto’s repareren, muziek maken, alzheimer bestrijden, of de duurzame energietransitie vormgeven: ik heb experts op elk gebied gesproken. En doordat je zo veel mensen spreekt, leer je ook veel over het leven. Namelijk dat overal een mooi verhaal achter zit, als je het maar wilt horen. Daarin zit voor mij dan ook altijd de uitdaging: de schoonheid laten zien, zelfs als die niet direct in het oog springt.”

Wat vergeet je nu al nooit meer van je tijd bij HNTB?

"Ik denk nog steeds met veel plezier terug aan een magazine dat ik mocht schrijven voor het Albeda Danscollege. Tijdens de interviews op locatie had ik een heuse Fame-ervaring! Ook geweldig was het meeschrijven aan het inflightmagazine van TUI. Door de interviews over al die prachtige bestemmingen is mijn bucketlist flink gegroeid. Voor CJG Rijnmond mag ik de meest prachtige verhalen opschrijven over gezinnen die elkaar weer écht leren begrijpen. En onlangs werkte ik mee aan een heel bijzonder boek: Innoveren met labs. Dat stond meteen al in de top 30 van managementboek.nl.”

Waar zie jij jezelf over 20 jaar?

"Twintig jaar: dat duurt nog zó lang! Als ik zie wat er de afgelopen tien jaar allemaal is gebeurd, kan ik me écht niet bedenken wat er in het vat zit voor de komende twintig jaar. Wat ik wel weet, is dat schrijven sowieso onderdeel van mijn verhaal blijft. Ik werk momenteel aan een mooi kinderboek en wie weet waar dat toe leidt? En misschien moeten we maar eens een HNTB-kinderboekenserie gaan starten, ik geloof dat de meesten van ons ambities hebben in die richting!”

Welke 20 woorden zou jij graag aan de lezer willen meegeven?

"Schoonheid is er altijd. Doe je best het overal te ontdekken en aan anderen te laten zien. Dat is leven!"