Onze collega Martijn Tamboer

  • April 2021

Van printjes met het laatste nieuws de Trêveszaal binnenbrengen tot speeches schrijven voor Kamerleden en zelfs de minister-president. Voordat tekstschrijver Martijn Tamboer zich bij Het Nederlands Tekstbureau aansloot, had hij al een mooie carrière bij onder meer de Rijksvoorlichtingsdienst opgebouwd. Toch wilde hij nog meer … schrijven.

Vertel, wat deed jij 20 jaar geleden?

“Ik was toen 26 en werkte bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) als media-analist/(eind)redacteur. Als net afgestudeerde student journalistiek bevond ik mij ineens in het hart van de politiek. Ik zie mezelf nog lopen: een jong broekie dat printjes met het laatste nieuws afleverde in de Trêveszaal op het Haagse Binnenhof. In mijn spijkerbroek, want een pak dragen vond ik toen niets. Ik ontdekte daar alle aspecten van het schrijversvak en kon mijn creatieve ei kwijt in het schrijven van speeches.”

Hoe kwam je in 2014 bij HNTB terecht?

“Na mijn tijd bij de RVD wilde ik mij inzetten voor goede doelen in plaats van politiek. Na enkele jaren gewerkt te hebben voor ngo’s als communicatieadviseur/persvoorlichter wilde ik mij alleen nog richten op het zelfstandig schrijversambacht. Ik wilde, kortom, mijn geld verdienen met schrijven. HNTB kwam om de hoek kijken als een geweldige kans! Ik zag de advertentie met de oproep voor nieuwe collega’s en schreef mijn ambitie kort en duidelijk op: ik wil schrijven, schrijven, schrijven. En tot op de dag van vandaag doe ik precies dat, iedere dag opnieuw.”

Hoe is dat bevallen?

“Heerlijk! Ik werk in een hecht en fijn team. Iedereen werkt zelfstandig, maar samen zijn we HNTB, een van de grootste tekstbureaus in Nederland. Een geweldige kans om mijn schrijftalent in te zetten voor mooie en uiteenlopende organisaties. Vooral die diversiteit spreekt mij zo aan. Ik interview de interessantste mensen en verdiep mij in onderwerpen waarmee ik anders niet in aanraking was gekomen.”

Wat vergeet je nooit meer van je tijd bij HNTB?

“Mijn eerste grote opdracht was voor het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft. Samen met twee collega’s heb ik honderden brochures voor patiënten herschreven. Ik leerde alles over nare aandoeningen en de nieuwste behandelmogelijkheden voor ernstige ziekten. Van huidziekten tot darmkanker en van oogoperaties tot laserbehandelingen. Het was een enorme berg werk waar we de hele zomer aan hebben gewerkt. Wel lekker vanuit huis, in het zonnetje in de tuin.”

Waar zie jij jezelf over 20 jaar?

“Over 20 jaar ben ik 66. Dat klinkt nu best oud, maar dan ben ik vast nog kwiek genoeg voor een nieuwe stap in mijn leven. Mijn vriendin en ik dromen vaak weg en zien onszelf al in de tropen. Daar staat dan ons zelfgebouwde huis in de jungle aan een meertje. Ik lig dan in mijn hangmat, schrijf aan mijn boek en wie weet werk ik ook nog steeds met evenveel gedrevenheid als nu aan inspirerende opdrachten voor HNTB.”

Welke 20 woorden wil jij graag aan de lezer meegeven?

“Durf een stap te zetten die je dichterbij jezelf en je passie brengt. Iedereen heeft talent, jij ook. Gebruik het!”