Onze collega Hanneke van Vliet

  • October 2021

Als ‘jonkie’ mocht onze tekstschrijver Hanneke van Vliet ooit een speech schrijven voor oud-politicus Elco Brinkman. Spannend, maar het gaf haar alle vertrouwen voor de toekomst. Want schrijven is wat ze wil blijven doen. Het liefst over zo veel mogelijk verschillende onderwerpen. Uitgeleerd is ze nooit, zo zegt ze zelf.
 

Vertel, waar stond jij 20 jaar geleden?

“In 2001 stond ik aan het begin van mijn carrière. Ik startte als communicatiemedewerker, maar merkte al snel dat mijn hart lag bij het tekstschrijven. Bij zorg-ICT-organisatie Nictiz waren we het communicatieteam nog aan het opbouwen, dus kon ik steeds meer de rol van redacteur op me nemen. Ik herinner me nog goed dat ik gevraagd werd een speech te schrijven voor oud-politicus Elco Brinkman, die toen voorzitter van Nictiz was. Dat vond ik als jonkie spannend, maar het was ook fijn om het vertrouwen te krijgen.”

Wanneer ben je vervolgens bij HNTB terechtgekomen?

“Bijna vier jaar geleden sloot ik me aan bij HNTB, omdat ik graag voor verschillende opdrachtgevers wilde werken. Over ICT, gezondheidszorg en verzekeringen had ik inmiddels veel geschreven, maar er zijn zo veel meer onderwerpen waar ik me graag in verdiep. Ook was ik toe aan nieuwe dingen leren. Bij de franchise van ons bureau kwam dat mooi samen. Heel tof om nu een eigen onderneming te runnen en ook nog fijne collega’s te hebben.”

Hoe is het tot nu toe bevallen?

“Het begin vond ik spannend. Hoe kwam ik aan opdrachten? Reclame maken voor mezelf is niet echt mijn ding, maar gelukkig ging het balletje snel rollen. Van het jaarverslag coördineren voor Reinigingsbedrijf Midden Nederland tot artikelen schrijven voor de nieuwsbrief van provincie Gelderland: al gelijk bij de start kon ik aan de slag met mooie opdrachten. Een van de leuke elementen van mijn werk vind ik interviews afnemen. Mensen geven je een mooi inkijkje in hun vak en ik puzzel graag om hun woorden om te zetten in een levendig en pakkend verhaal voor hun lezerspubliek. De ene dag interview ik de directeur van dierenpark Apenheul over duurzaamheid, de andere dag een ondernemer over zijn designkantoormeubilair. Het zijn verschillende, maar allemaal boeiende ontmoetingen.”

Wat vergeet je nu al nooit meer van je tijd bij HNTB?

“Ik heb veel lol beleefd aan het schrijven van webteksten voor FAC. Uitzendbureau, gericht op jongeren. Heerlijk om in de huid te kruipen van die doelgroep. Het schijven van korte, vlotte teksten is goed aan mij besteed. Ook maatschappelijke onderwerpen pak ik graag beet. Zo hielp ik een zorginstelling met voorlichting over coronavaccinatie voor het personeel. De wijkverpleging liet weten blij te zijn met de duidelijk geschreven en overzichtelijke informatie. Fijn om daaraan te kunnen bijdragen.”

Waar zie jij jezelf over 20 jaar?

“Nog eens een boek schrijven, werken in de boekhandel waar ik nu graag als klant kom, columns maken over alledaagse beslommeringen … Hoe mijn leven er dan ook uitziet, één ding is zeker: ik blijf schrijven.”


Welke 20 woorden geef jij graag aan de lezer mee?

“Laat schrijven geen zwoegen worden. Ik help je graag je verhaal te verwoorden. Schrijven is zeg maar echt mijn ding.”