De vlieg

  • October 2017

“Denk je nou ECHT dat …” De vlieg drukt zich tegen de muur van het kantoor. Zijn grote facetogen zien hoe een directeur van een productiebedrijf al zijn gewicht legt in dat ene woord. Hij praat tegen zijn medewerkster. Wijst haar terecht. Hoewel anders niet voor de poes, is zij nu duidelijk met stomheid geslagen. ECHT. Dat woord heeft wereldwijd met naakte waarheid en werkelijkheid te maken. Wirklich. Really. Vraiment. Realmente. Ga daar als ondergeschikte maar eens tegenin.

“Denk je nou ECHT, dat het míjn klanten aan hun reet zal roesten als ik schrijffouten maak in mijn brieven en e-mails!” Nou nou, is dat directeurentaal? Er verschijnt voor de vlieg een scheurtje in de betonnen waarheid van dat ECHT. Schrijffouten zijn fouten. En fouten dien je te voorkomen of te verbeteren. Precies wat deze medewerkster heeft gedaan. Zij heeft haar collega’s gewezen op het belang van foutloos schrijven. De directeur noemt dat een beetje broddelen op microniveau. Zij moet zich vooral bezighouden met haar taken op macroniveau. In de microwereld van de vlieg is dat vloeken in de kerk.

Hij ziet zich weer binnenzweven bij een masterclass Doelgericht schrijven, gegeven door Het Nederlands Tekstbureau. Daar had de trainer – die deed gelukkig geen vlieg kwaad – verteld over een taalexperiment. Met opzet hadden onderzoekers fouten laten staan in een tekst. En wat bleek? Door die taalfouten ging de lezer direct twijfelen aan de geloofwaardigheid van de tekst. Én aan de geloofwaardigheid van de schrijver. Wie zulk broddelwerk levert, kun je niet ECHT serieus nemen.

Er was de vlieg nóg iets opgevallen, daar bij die masterclass. Hij pijnigt zijn grijze cellen. Omdat hij er slechts weinig heeft, doet dat al gauw zeer. Wat zei die trainer nog meer? Dat meer vrouwen waarde hechten aan een foutloze tekst dan mannen? Was het dat? In ieder geval dat vooral vrouwen een communicatieafdeling bemensen. Ja, hij zag bij die masterclass ook veel meer vrouwen dan mannen zitten. De vlieg voelt verontwaardiging opkomen tussen zijn vleugels. Waarom krijgt die vrouw op haar kop als zij alleen maar haar baas heeft willen helpen?

Hij hoeft niet lang te tobben over deze vraag. Want een dikke krant treft hem onverhoeds. “Weer een rotvlieg minder.” Hij hoort het niet meer. De schedelbasisfractuur is zo ernstig dat de dood onmiddellijk intreedt. Met zijn zes pootjes in de lucht ligt hij op de vloer. Gesneuveld laat hij slechts een schamele erfenis na: deze column.

De parabel van de vlieg op de muur komt voort uit een werkelijk gevoerde monoloog van een directeur richting medewerkster. Dat geeft dit verhaal geen happy end, vinden wij. Want Het Nederlands Tekstbureau staat voor foutloze teksten. Omdat die essentieel zijn voor een goede profilering van een organisatie. Wij bieden niet voor niets masterclasses aan om onze expertise te delen. Aan vrouwen én mannen. Medewerksters én directeuren. Foutloos en doelgericht schrijven blijft belangrijk, wat sommige directeuren ook mogen beweren. ECHT. Het is de naakte waarheid.